Otvorenost gradskog proračuna

Institut je za potrebe Grada Bjelovara izradio dosad najdetaljniju interaktivnu vizualizaciju proračuna nekog tijela javne vlasti. Uz to, pripremili smo i niz vizualizacija pomoću kojih se građani mogu brzo i lako upoznati s procesom donošenja proračuna, što to proračun jest, te analize na što su se trošili novci Grada.

Početna stranica čitavog projekta je https://proracun.bjelovar.hr. Glavna motivacija zašto je Grad Bjelovar krenuo u ovakav projekt ispričana je u tekstu “Razlika između otvorenosti i transparentnosti“, a opisuje otužnu činjenicu da je po globalnom Indeksu percepcije korupcije Hrvatska između Saudijske Arabije i Kube. Razlog tomu je, između stalog, što tijela javne vlasti ne daju na uvid svoje proračune na način kakav bi građanima omogućio razumijevanje što se točno s javnim proračunskim novcima dešava.

Institut sinergije znanosti i društva je stga za Grad Bjelovar pripremio interaktivnu vizualizaciju proračuna kroz desetak godina povijesti na podatkovnoj razini kakva dosad nigdje nije bila prikazana. Aplikacija je dostupna na: https://proracun.bjelovar.hr/town/.

Zatim, da bi se građanima olakšalo razumijevanje što je to proračun, kako se puni i prazni, izrađena je vizualizacija “Kako se gradski proračun puni i troši“. A za razumijevanje procesa donošenja i izvršenja proračuna, izrašena je vizualizacija “Upoznajte se s procesom donošenja proračuna“. Za one koji žele dobiti bolji osjećaj kako je to biti gradonačelnik koji mora složiti proračun, izrađena je igrica “Što bi bilo da ste vi gradonačelnik/ca?“.

Uz sve to, izrađen je niz analiza o potrošnji u Gradu Bjelovaru, što se može pronaći na naslovnici pod rubrikom “Vijesti i zanimljivosti”. Ovime je ostvaren cilj da se prikaže kako bi trebao izgledati minimalni zahtjev na prikaz proračunskih trošenja bilo kojeg tijela javne vlasti.