Projekt HRstat: interaktivna vizualizacija statističkih podataka o Hrvatskoj

mapa_hrvatske_smallInstitut sinergije znanosti i društva pokrenuo je projekt interaktivne vizualizacije javno dostupnih statističkih podataka o Hrvatskoj: HRstat (https://iszd.hr/iszd_web/HRstat). Projekt je neprofitnog karaktera, a nastao je uslijed sve učestalije potrebe Instituta za pregledom raznih podataka po općinama i gradovima Hrvatske, kao i po naseljima, županijama i gradskim četvrtima Zagreba.
Uz to susrećemo sve više pojedinaca, od znanstvenika do šire javnosti, zainteresiranih za takav oblilk uvida u podatke. Budući da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan online servis koji bi jednostavno i zorno prikazivao takve podatke, odlučili smo izraditi vlastiti alat za interaktivnu mapu Hrvatske. Podatke prikupljamo iz izvora poput Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog izbornog povjerenstva, itd.

Projekt je neprofitnog karaktera i trenutno se razvija isključivo kroz vlastite resurse Instituta. Nadamo se da će vremenom projekt privući dodatne resurse potrebne za njegov brži razvoj. Stoga smo odlučili projekt prezentirati javnosti, usprkos tome što je još u vrlo ranoj fazi razvoja – dostupan je vrlo ograničen skup podataka i opcija, vizualni identitet i baza podataka su još u fazi izrade, a interaktivne mape po županijama i naseljima još nisu pokrenute. Ali sve to je u planu i vremenom će se implementirati.

Trenutni plan je redovno širiti sadržaj i funkcionalnosti interaktivne mape Hrvatske. Ali uz to ćemo objavljivati i razne stručne analize i komentare vizualiziranih podataka, gdje se nadamo aktivirati i širu stručnu javnost. Mnoštvo odluka iz sfere javnih politika temelji se, ili bi se trebalo temeljiti, na uvidu u statističke pokazatelje, te se stoga nadamo da ćemo kroz ovaj projekt barem malo doprinijeti kvalitetnijim javnim politikama.

Stoga Vas pozivam da redovno pratite web stranice projekta https://iszd.hr/iszd_web/HRstat ili naš facebook profil.

Srdačno,

izv.prof.dr.sc. Dejan Vinković (ravnatelj Instituta)