Projektu Instituta dobitnik nagrade Google RISE

Educational project from Croatia among recipients of the Google RISE Award

Hrvatski edukacijski projekt dobitnik međunarodne nagrade Google RISE

Edukacijski projekt koji je nastao kao suradnja projekata Ljetne tvornice znanosti i Društva za edukaciju van okvira dobitnik je prestižne nagrade Goolge RISE:  http://www.google.com/edu/rise/recipients.html
Projekt je zajednički prijavljen uz podršku Instituta sinergije znanosti i društva iz Čakovca

U Hrvatskoj trenutačno funkcioniraju dvije ljetne škole koje motivirane učenike potiču na samostalno istraživanje u znanosti – radi se o “Ljetnoj školi znanosti” (tzv. S3 i S3++ radionice) koje organizira Društvo za edukaciju van okvira i “Ljetna tvornica znanosti” koje zajednički organiziraju Mediteranski institut za istraživanje života (Split), Institut sinergije znanosti i društva (Čakovec) i Klub samoborskih studenata (Samobor). Kako u zadnjih godinu dana intenzivno surađuju, odlučili su i formalno napraviti zajednički projekt kojim bi proširili trenutačne aktivnosti, te su ga prijavili i na Googleov RISE (Roots in Science) natječaj.

Kako se za sada s učenicima uglavnom radi samo preko ljeta, kada se održavaju same radionice, želja im je pokrenuti tri edukacijska laboratorija u kojima bi kroz cijelu godinu mogli poticati istraživački rad učenika. Ti laboratoriji zamišljeni su kao prostor u kojem bi učenici i njihovi mentori mogli raditi na dugotrajnijim istraživanjima, te mjesta na kojima bi se mogli pripremati mentori za ljetne radionice. Pošto na postojećim aktivnostima sudjeluju mentori iz cijele Hrvatske ovo bi olakšalo njihovo napredovanje, jer bi cijele godine mogli dolaziti u posjet kolegama u drugim gradovima.

Na natječaju Google RISE dobiveno je $15.000, a planira se otvaranje laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu. Iznos dobiven na natječaju omogućiti će nabavljanje osnovne opreme i troškove korištenja prostorija, putne troškove u dolasku mentora i učenika u druge gradove, te organizaciju zajedničkih obuka. Za sada je uključeno oko 200 djece godišnje i to kroz tjedan dana, tako da se sada nadaju povećati broj sudionika i proširiti opseg aktivnosti u koje su uključeni učenici.

Google RISE natječaj je namijenjen projektima u kojima se djecu potiče na bavljenje STEM (science, technology, engineering and mathematics) aktivnostima. Specifičan je po tome što se na njega mogu prijaviti projekti koji se već izvode, ali na neki način žele proširiti svoje aktivnosti. Ove godine se na natječaj prijavilo preko 800 projekata iz cijelog svijeta, a sredstva je dobilo svega njih 30, tako da je konkurencija bila brojna. Nagrade se dodjeljuju po geografskim područjima, tako da je ovo jedan od 9 projekata koji će se financirati u Europi. S obzirom da se kod ovog projekta radi o malenim organizacijama i većinski sastavljenim od studenata i mladih istraživača, uspjeh je tim veći, pošto rade uz malu potporu državnih institucija. Ostali dobitnici iz Europe su pretežno velike nacionalne asocijacije i ključne istraživačke i obrazovne institucije.
——————————

Kontakti dvoje glavnih voditelja:

Ivan Novosel 098-88-52-58
Marko Košiček 091-89-00-655