EU izbori 2014: mape po općinama i gradovima

NAPOMENA: Ovo su nepotpuni rezultati (ponoć).

 Kako izbori ovise o socioekonomskim parametrima možete pogledati na primjeru naše analize prošlogodišnjih EU izbora. Ovdje ćemo objavljivati analize kako su se izbori 2014 promijenili u odnosu na 2013.

EU2014-nepotpuni-hdzMapa glasova za HDZ koaliciju

EU2014-nepotpuni-SDPMapa glasova za SDP koaliciju

EU2014-nepotpuni-orahMapa glasova za ORAH

EU2014-nepotpuni-savez_hrvatskuMapa glasova za Savez za Hrvatsku

EU2014-nepotpuni-laburistiMapa glasova za Laburiste

Promjena_broja_glasova_2013_2014Promjene koje su se desile u odnosu na EU izbore 2013, a koje su omogućile veću dominaciju HDZ koalicije u 2014., mogu se vidjeti na grafikonu lijevo. Tu je prikazan broj glasova (nepotpuni rezultati u ponoć) za SDP koaliciju i HDZ koaliciju u 2013. i 2014. I dok je SDP ostao na jednakom broju glasova, HDZ je uspio podići izlaznost svojih birača. Tu su posebno važna mjesta s većim brojem birača (gornji desni kut).

Glasovi_Labouristi_ORAH_SDP_2014 Uz to se postavlja pitanje koliko Laburisti i ORAH oduzimaju glasova SDP-u. Grafikon lijevo pokazuje odnos udjela glasova za ORAH ili Laburiste i SDP-a. Zanimljivo kako su podaci za Laburiste poprilično “raspršeni” vertikalno, što govori da Laburisti “kradu” glasove i desnoj opciju (HDZ-u). Za razliku od njih, ORAH ima vrlo snažnu korelaciju s glasovima za SDP (udio glasova za ORAH raste kako raste i udio za SDP), što ukazuje da je to opcija koja “preuzima” glasače SDP-u.